Achizitii intracomunitare de bunuri din Uniunea Europeana peste plafonul de 10.000 euro impozabile in Romania

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ce se intelege prin achizitie intracomunitara de bunuri ?

Se intelege obtinerea dreptului de a dispune, ca un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicate de comparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Legislatia fiscala din Romania prevede urmatoarele obligatii pentru entitati:

  1. Plafonul pentru achiziţii intracomunitare pentru România este de 10.000 euro anual, respectiv de 34.000 RON.
  2. Plafonul de 10.000 euro se calculeaza in functie de cursul BNR de la aderarii in Romania.
  3. Daca plafonul de 10.000 euro se va depasi, societatea este obligate sa se inregistreze in scopuri special de TVA si sa plateasca TVA-ul in Romania.
  4. Inregistrarea in scopuri de TVA va trebui facuta inainte ca furnizorul de la care se achizitioneaza bunurile va emite factura, cu alte cuvinte inainte sa depaseasca plafonul de 10.000 euro.

Codul special este valabil doar pentru achizitii intracomunitare, societatea nu trebuie decat sa declare achizitia intracomunitara in Romania prin Declaratia 301 si sa plateasca TVA in Romania pentru acea tranzactie.

In plus, mai depune Declaratia 390. Celelalte tranzactii nu sunt afectate in sensul ca nu va putea deduce TVA de pe facturile de achizitii si nici nu va colecta TVA pentru facturile emise. Codul normal transforma entitatea in platitoare de TVA, astfel va putea deduce TVA-ul la achizitii si va reflecta TVA colectat pe facturile emise.

  1. Pentru calculul plafonului de achizitii intracomunitare de bunuri se ia în considerare valoarea tranzacţiei ce conduce la depasirea plafonului.
  2. La calculul plafonului pentru achizitii intracomunitare de bunuri nu se iau în considerare:

– achizitiile intracomunitare de bunuri accizabile (intotdeauna se supun TVA în Romania);

– achizitiile intracomunitare de mijloace noi de transport (intotdeauna se supun TVA în Romania);

– achizitiile de bunuri second-hand daca au fost taxate conform regimului special pentru bunuri second hand in statul membru din care au fost livrate;

– achizitiile de bunuri a caror livrare este o livrare de bunuri cu instalare sau montaj pentru care locul livrarii se considera a fi în Romania;

– achizitiile de bunuri a caror livrare este o vanzare la distanta, pentru care locul livrarii se considera a fi în Romania.

Cine datoreaza TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri al caror plafon anual depaseste 10.000 euro?

Persoane juridice neimpozabile: in principal autoritati publice ce actioneaza in aceasta calitate si care nu desfasoara activitati supuse TVA;

  • Persoanele impozabile neplatitoare de TVA, a caror cifra de afaceri anuala declarata sau realizata este sub 88.500 euro (300.000 ron), considerate intreprinderi mici;
  • Persoane impozabile neînregistrate ca platitori de TVA care desfasoara exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, de exemplu: bancile, societatile de asigurari, organizatiile non-profit, spitalele, daca achizitiile intracomunitare de bunuri sunt efectuate de la persoane impozabile care nu sunt considerate intreprinderi mici in statul lor membru.

Achizitiile intracomunitare de bunuri care nu depasesc plafonul anual de 10.000 euro pe parcursul anului calendaristic curent sau pe parcursul anului calendaristic anterior nu sunt considerate operatiuni impozabile în Romania.

Cu alte cuvinte, TVA-ul pentru bunurile cumparate se plateste in statul membru de achizitie.

Înregistrarea specială în scopuri de TVA

Devine obligatorie daca valoarea achizitiei depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro, persoana impozabila care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze normal in scopuri de TVA sau persoana juridica neimpozabila, precum si persoana impozabila care aplica regimul special pentru agricultori care efectueaza o achizitie intracomunitara în Romania, are obligatia sa solicite inregistrarea speciala in scopuri de TVA inaintea efectuarii achizitiei intracomunitare care conduce la depasirea plafonului.

Inregistrarea speciala se efectueaza prin depunerea la ANAF formularul 091 „Declaratie de Inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, precum si pentru agricultorii care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri”

Inregistrarea specială este considerată valabilă de la data solicitării înregistrării.

Dacă persoana obligată să se înregistreze în scopuri de TVA nu solicită înregistrarea, organul fiscal va înregistra persoana respectivă din oficiu.

Anularea înregistrării speciale în scopuri de TVA se poate solicita oricând, după expirarea anului calendaristic următor celui în care s-a făcut înregistrarea, dacă valoarea achiziţiilor intracomunitare nu a depăşit plafonul de achiziţii în anul în care face solicitarea sau în anul anterior.

Înregistrarea se consideră anulată din prima zi a anului calendaristic în care se face cererea de anulare.

Inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune

Persoana impozabila care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze normal in scopuri de TVA si persoana juridica neimpozabila ale caror achizitii intracomunitare de bunuri nu depasesc plafonul de 10.000 euro, precum si persoana impozabila care aplica regimul special pentru agricultori care efectueaza o achizitie intracomunitara in Romania pot solicita inregistrarea speciala in scopuri de TVA prin optiune prin depunerea formularului 091.

Optiunea se aplica pentru cel putin 2 ani calendaristici ce urmeaza celui in care s-a inregistrat.

ATENTIE! – Societatea are obligatia de a comunica codul de inregistare TVA  furnizorului, de fiecare data cand realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri.

Fiecare persoană impozabilă înregistrată special în scopuri de TVA trebuie să depună la ANAF formularul 390 „Declaraţie recapitulativă privind livrările/ achiziţiile/ prestările intracomunitare” până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii în care au avut effectuate achizitii intracomunitare.

Articole similare

Comentariul tau aici